Европейската комисия е преценила, че трябва да се насърчи масовото инсталиране

...
Европейската комисия е преценила, че трябва да се насърчи масовото инсталиране
Коментари Харесай

ЕК задължава държавата да насърчава енергийните общности

Европейската комисия е решила, че трябва да се насърчи всеобщото инсталиране на дребни съоръжения за произвеждане на чиста енергия – фотоволтаици, да вземем за пример. Затова задължава държавите да вкарат стимули за лично произвеждане на електричество от ВЕИ, за улеснение на процедурите и действието на енергийни общности.

Може да се вкарат някои облекчения или даже привилегии.

Обслужването на едно гише е допустимо, само че не е задоволително. Хубаво е общината да не е единствено приемчик, само че и интензивно да оказва помощ, да бъде двигател в това отношение.

Това разяснява в студиото на Радио София Павлин Стоянов (на фотографията долу). Той е правист, част от авторския екип на „ Климатека “. Развива правни технологии и специализира в областите енергетика и климат от съвсем 15 година Ръководител за България на екипа, съветвал моделирането на Националния проект енергетика и климат.



Стоянов изясни, че енергийните общности са идея, построена въз основа на концепцията за кооператива. Това са организации на жители, дребни и междинни предприятия и/или общини, които разрешават участниците в тях да споделят, създават и употребяват сила за общо богатство. При тях не финансовата облага е съществена цел. Общата активност реализира други стопански, обществени и екологични изгоди.

Например – понижаване цените на силата, възстановяване на околната среда в района, облагородяване на градската среда, поощряване на културна или спортна активност.

„ Когато има държавно поощряване на този вид действия, е належащо да има някой, който да следи да няма злоупотреби “, сподели още Павлин Стоянов. И акцентира:

„ Освен Европейска комисия, и интернационалните институции, и неправителственият бранш се пробват да подготвят държавата да влезе в ролята си, да улеснява и да предизвиква самодейностите в този бранш, да дава повече независимост на жителите, а освен да усвоява европейски средства за строителство. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР